Každá země, každý region, mají svůj oblíbený druh chleba. V našem Moravskoslezském regionu má svoji dlouholetou tradici chléb z pekárny v Orlové – Zimném Dole, který se vyrábí již od roku 1935 tradičním způsobem podle stejné receptury.

V roce 1994 jsme navázali na tuto tradiční výrobu. Část provozu náročnou na fyzickou námahu jsme zmodernizovali a vybavili novými stroji.

Základem výroby chleba je zadělávání těsta přírodním žitným kvasem bez přidávání droždí. Přírodní fermentací (kvašením) získává tento chléb výbornou a nezaměnitelnou chuť a díky mléčným bakteriím i typické intenzivní chlebové aroma. Kyselina mléčná, která v procesu kvašení vzniká, je navíc přírodním konzervantem.

Hlavní část výroby, jako je prohnětení těsta do tvaru bochníku, vkládání do ošatek, sázení do parní pekařské pece a pečení, se provádí tradičním způsobem. Ruční válení je pro těsto mnohem šetrnější, než strojní. Kynutí těsta v ošatkách při stabilní teplotě v prostorách pekárny je delší, než při využití moderních kynáren. Probíhá takto více fermentačních procesů v těstě a chléb je ve svém výsledku stravitelnější a má delší trvanlivost.

Taktéž samotný název chleba prošel svým vývojem. Chlebu se říkalo

,,Od Šipky“, ,,Orlovský“, jmenoval se ,,Kmínový“ i ,,Domácí“. Od roku 2003 při změně legislativy jsme jej pojmenovali ,, Chléb od babičky“, protože jsme přesvědčeni, že toto pojmenování nejlépe  vyjadřuje více než 80-ti letou tradici, původní recepturu a také pečlivost, s jakou je vyráběn. Jelikož míníme u tohoto názvu již zůstat a nechceme, aby stejný název nebo podobný používala konkurence, je název ,,Chléb od babičky“ chráněn ochrannou známkou.